Vitaminok, ásványi anyagok
2004.08.23. 12:55
Vitaminok, ásványi anyagok megtatlálhatósága
Vitaminok
Karotin |
mg / 100 g |
|
A vitamin |
µg / 100 g |
|
petrezselyem sárgarépa sütőtök sóska, paraj sárgadinnye |
7,3 7 3,8 3,5 3 |
csukamájolaj libamáj sertésmáj marhamáj olajos szardínia vaj tojássárgája |
30000 8000 3000 1000 700 700 670 |
|
|
B1 vitamin |
µg / 100 g |
|
B2 vitamin |
µg / 100 g |
|
sertéshús gépsonka marhaszív dió, mogyoró kukorica-, búzaliszt szárazbab lencse |
740-770 600 400 400 400 400 350 |
máj (marha, liba) sertésmáj kenőmájas sertésvese szív (marha, sertés) mogyoró tojássárgája |
3000 2000 1300 1000 800 500 450 |
|
|
Nikotinsav |
mg / 100 g |
|
C vitamin |
mg / 100 g |
|
marhamáj máj (sertés, liba) pulyka csirke olajos hering sovány sertéshús szív (marha, sertés) tüdő (marha, sertés) vese (marha, sertés) |
15 14 8,5 8 8 7,5 6-6,5 6 6 |
friss csipkebogyó zöldpaprika petrezselyem fekete ribiszke kelbimbó karalábé karfiol káposzta narancs |
200 170 170 150 90 80 60 50-55 50 |
|
|
D vitamin |
µg / 100 g |
|
B6 vitamin |
mg / 100 g |
|
vaj csukamájolaj tojássárgája habtejszín gomba (csiperke, vargánya) |
15 12 10 5 5 |
marhamáj pörkölt napraforgó hering, tőkehal lencse pritamin borjúhús |
1,7 1,4 1 0,9 0,8 0,7 |
|
|
Pantoténsav |
mg / 100 g |
|
E vitamin |
mg / 100 g |
|
tojássárgája marhamáj félbarna kenyér petrezselyem földimogyoró |
4 3,7 0,8 0,8 0,6 |
tökmag napraforgóolaj szója csipkebogyó gesztenye földimogyoró |
38,5 32 22 9 8 8 |
|
|
H vitamin |
µg / 100 g |
|
|
földimogyoró máj (sertés, marha) mogyoró libamáj óvári sajt tojássárgája szójaliszt |
77 40-42 34 30 27 25 25 |
|
|
Kalcium |
mg / 100 g |
|
Vas |
mg / 100 g |
|
mák sajt (félkemény, kemény) mogyoró petrezselyem mandula dió szójaliszt juhtej |
970 600-850 290 245 240 200 200 180 |
mogyoró mák tüdő (marha, sertés) sovány juhhús sertésmáj vargánya friss csipkebogyó lóhús |
35 22 16 10,5 10 10 10 9 |
|
|
Foszfor |
mg / 100 g |
|
Kálium |
mg / 100 g |
|
ömlesztett sajtok tojássárgája szójaliszt sajt (félkemény, kemény) bab, borsó, lencse máj (marha, sertés) sovány juhhús hántolt búza (buris) rozsliszt |
950-1000 570 500 400-550 400 350-380 350 350 350 |
szójaliszt dió bab, borsó, lencse mák mazsola tökmag, f.mogyoró mandula napraforgó zöldborsó mogyoró |
1950 1710 1120-1210 1100 1000 920 890 840 620 600 |
|
|
Nátrium |
mg / 100 g |
|
Magnézium |
mg / 100 g |
|
füstölt sertéshús disznósajt ömlesztett sajtok kemény-félkemény sajtok félbarna kenyér fehér kenyér |
2030 1750 1120-1400 700-1330 825 810 |
szójaliszt szárazbab szárazborsó, lencse hántolt búza (buris) zabpehely |
360 220 130 120 110 |
|
|
Réz |
mg / 1000 g |
|
Cink |
mg / 1000 g |
|
marhamáj lencse száraz bab, borsó sertésmáj |
15 8 6 4 |
csirkemáj sertésmáj marhamáj marhahús sertéshús lencse |
49 41 33 31 29 26 |
|
|
Kobalt |
mg / 1000 g |
|
Króm |
mg / 1000 g |
|
szárazbab szárazborsó, lencse paraj |
0,6 0,3 0,2 |
lencse paraj tojássárgája szója marhamáj |
0,4 0,3 0,2 0,2 0,15 |
|
|
Mangán |
mg / 1000 g |
|
Nikkel |
mg / 1000 g |
|
paraj cékla barna kenyér fehérrépa szamóca zöldborsó |
6,2 5,4 2,7 2,6 2,4 2,1 |
szója szárazborsó, bab lencse zöldborsó cékla fehérrépa sóska ribiszke |
4,1 3,3-3,5 1,6 0,8 0,5 0,5 0,5 0,5 |
|